Most akkor lehet vagy nem lehet korcsolyázni a Naplás-tó jegén?

Most akkor lehet vagy nem lehet korcsolyázni a Naplás-tó jegén?

Bizonyára sokan hallottak róla, hogy a Naplás-tó jegéről a rendőrség elzavarja a korcsolyázni vágyókat. Megpróbáltunk utána nézni, hogy mi ennek az oka.

A helyszínen megkérdezett járőrök arra hivatkoztak, hogy a balesetek megelőzése miatt nem engedik a korcsolyázást. Évtizedek óta használják a tavat korcsolyázásra, nem tudunk és nem is találtunk olyan esetről, hogy baleset történt volna amiatt. Volt egy esemény, de az egy parkoló autó volt, ami lecsúszott a jégre, azt vontatták ki tűzoltók.

A helyszínen ugyan van kitéve egy házilag eszkábált tábla, de azon nincs semmilyen utalás arra, hogy ki tette ki és melyik határozatra hivatkozva tiltja a korcsolyázást.

A nyílét vizeken való korcsolyázást az alábbi rendelet szabályozza:

46/2001. (XII. 27.) BM rendelet
5. § (1) A szabad vizek jegén tartózkodni azokon a helyeken szabad, amelyek nem esnek tiltó rendelkezés alá.
(2) A szabad vizek jegén tartózkodni csak akkor szabad, ha a jég kellő szilárdságú, nem olvad, illetve nem mozog.
(3) Tilos a szabad vizek jegén tartózkodni:
a) éjszaka és korlátozott látási viszonyok között;
b) járművel, a biztonságos munkavégzés kivételével;
c) kikötők és veszteglőhelyek területén;
d) folyóvizeken és azok mellékágain.

Ez alapján csak akkor tilos a jéghasználat, ha arról tiltó rendelkezés születik.

A Naplás-tó a XVI. kerülethez tartozik közigazgatásilag, de ott nem hoztak semmilyen rendelkezést, mivel természetvédelmi területkének sorolta be a Fővárosi Önkormányzat a 25/2013. (IV. 18.) Főv. Kgy. rendeletében. A 1996. évi LIII. törvény, amely a természetvédelemről szól, nem nevesíti a korcsolyázást, nem úgy, mint a hegymászást. A korcsolyázás kapcsán, még nem volt semmilyen tiltakozás vagy károkozás ezen a területen, tehát nem igazán lehet tudni a tiltás forrását és okát.

Közben elindult már egy petíció is, a korcsolyázás engedélyezéséért, aki egyet értene vele, az ide kattintva aláírhatja. De mire ennek eredménye lesz, már a fürdésért lehet újat indítani. 🙂

Addig is ajánljuk a szabad vizeken való korcsolyázás, ill. a vízből való mentésről szóló FKI lapján található kisfilmet:

 

KOMMENTEK