Közösségi tervezés az Újlak utcai lakótelepen

Közösségi tervezés az Újlak utcai lakótelepen

Tegnap egy facebook poszt váltott ki nagy felháborodást a legnagyobb Rákosmenti csoportban.

Egy ártatlan bejegyzéssel indult, amely egy elképzelést körvonalazott arról, hogyan lehetne kitiltani az autókat a panelek környezetéből. Akit érdekel a poszt, lent beletekinthet.

A hozzászólók úgy tűnt nem tudnak arról, hogy a Polgármesteri Hivatal már tervezi az Újlak utca forgalomcsillapítását és ezzel párhuzamosan az út mellett vagy rajta kialakítandó kerékpárutat.

Hasznos lenne, ha egy-egy ilyen átalakítás előtt, a végleges döntést megelőzően, ha tájékoztatnák a lakosságot is, hogy elmondhassák a véleményüket az elképzelésről. Ez lenne az igazi közösségi tervezés. Tegnap, valami ilyesmi alakult ki spontán módon a csoportban. Még akkor is figyelemre méltó, ha néhány hozzászólás nem példaértékűre sikeredett. Mindenki elmondhatta a véleményét, hozzátett valamit vagy elvett és így formálódik, alakul ki egy végső megoldás. Egy olyan megoldás, amit nem mondott ugyan senki, de mégis mindenki elképzeléséből van benne valami.

Vajon ki, mit szól ahhoz, hogy kerékpárutat terveznek egy forgalom-csillapított övezetben? Van ennek értelme? Pláne úgy, hogy párhuzamosan is van egy kerékpárút a Pesti úton.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=911320269001330&set=gm.719658534863972&type=3

ujlak

Már többször szó esett arról, hogy milyen komoly problémát jelent az autóközlekedés és parkolás a Borsó-Kis-Újlak utcai lakótelepen, aminek néhányunk álláspontja szerint az lenne a megoldása, ha a gépjárműveket kiszorítanánk a lakóövezetből a perifériára. Mellékeltem egy térképet, amelyen piros színnel jelöltem a lakótelep elhelyezkedését, zölddel pedig a lehetséges parkolóhelyeket. Világosan látszik, hogy a távolság nem jelentős, a “leghátrányosabb” helyzetben lévőknek is max. 250-300 métert kellene megtenniük, ami biciklivel nem vesz igénybe 2 percet. A parkolókat ki lehetne úgy alakítani, hogy mindenkinek lenne ott egy saját garázsa, így az autója nem közterületen, hanem egy biztonságos, meleg helyen állna. Azt gondolom, hogy egy teljesen forgalommentes lakótelep mindannyiunk érdeke lenne. Persze tudom, jönnek majd a kifogások, de természetesen mindenre van válasz. 🙂 Például, ha valaki nehezebb csomaggal érkezik haza, akkor azt a garázsában lévő biciklije csomagtartójára át tudja helyezni, de amennyiben óriási teherről van szó, abban az esetben egy rövid időre megállhatna a háza kapuja előtt, viszont a lehető legrövidebb időn belül el kellene onnan állnia. És azért lássuk be, nem minden egyes nap megszakadva térünk haza. A többit majd a hozzászólásokban, illetve még annyit, hogy az elképzelést a Kaszáló és Földműves-Gyökér-Akácvirág-Egészségház utcai telepen is meg lehetne valósítani.

KOMMENTEK